När bokar man båt, vilka hyr och varför? Vilka båtar är populära och vad motiverar båtägare till att hyra ut?

Skipperi har sedan start 2017 haft en stark tillväxt och sett nya trender växa fram. Mellan 2018 och 2019 ökade antalet båtar på Skipperi med 150% och antalet uthyrda dagar med 260%, detta för att ge en fingervisning av intresse för delningsekonomin i båtsverige. Vi har också sett flera artiklar i media som nämnt Skipperi och avhandlat ämnet och ungas positiva inställning till delningsekonomin.

När bokar man båt?

12% av kunderna bokar båt i slutet på föregående år och under första kvartalet samma år. Det vill säga planering av sommaren vintertid. Det handlar om människor som vill uppleva en längre period på vattnet och hyresperioden ligger i snitt på 8 dagar och gäller större båtar med goda övernattningsmöjligheter.

Maj till och med slutet på juli är det stört aktivitet på tjänsten sett till antalet bokningar. Men bokningar under högsäsongen har kortare bokningstider, de ligger på 3-4 dagar och handlar ofta om “mid-week” eller “långhelg”.

Det som drar ner snittet är det stora antalet singeldagar. Det vill säga att kunden hyr båt en dag med kort framförhållning, ofta centralt i Stockholm där vi har många så kallade day cruisers.

Vilka hyr ut och varför?

Det finns många anledningar men i topp är möjligheten att vara del av något nytt (delningsekonomin), delfinansiering av båten man äger och servar och möjligheten att träffa spännande människor. Vi låter båtägaren Sven stå som exempel:

“Vi tycker det är trevligt att hyra ut. Det är många familjer som hyrt, som t ex sålt båt och bara vill ut ibland, där en vuxen vill testa båtlivet med familj, turister från utlandet etc.”

Miljön är också en stor del av motivationen när man frågar, men också framtidens båtliv. Dagens båtliv är inte hållbart för miljön och kostnaderna och tiden båtägande förutsätter skapar inte en bred ny generation av båtägaren. Vi har passerat peak båt.

Vilka hyr båt?

Det är båtfolk som hyr, även om de är båtlösa för tillfället. Hela 59% av Skipperis användare har haft båt tidigare men äger för tillfället ingen egen båt. 27% av användarna äger en egen båt och resterande 14% har aldrig ägt en båt.

Varför hyr båtägare båt? Ett exempel på båtägare som själva hyr är de vill uppleva nya vatten som man normalt inte har tillgång till eller att man vill testa en ny modell.

Vår slutsats är att delningsekonomin erbjuder båtälskare att åka båt utifrån individuella förutsättningar och önskemål som plats, modell, ekonomi och tid. Effekten blir samtidigt att man ekonomiskt avlastar befintliga båtägare. Men inte minst, det blir fler båtar ute på vattnet och färre guppande vid båtbryggan.

Vilka båtar är populära?

Mest populära är givet motorbåtar inkl. RIB med 70% av bokningarna och ett snitt på 3,4 dagar per bokning. Segelbåtar ligger runt 30% men har en snitt uthyrningstid på 5,7 dagar över en säsong vilket summerar 40% av den totala omsättningen. Prognosen är att segelbåtar kommer ligga på 50% av omsättningen efter nästa sommar.

Det vi sett under 2019 är att motorbåtar över 30 fot har blivit populärare. De hyrs ofta av erfarna båtälskare som funderar på att köpa eller tidigare haft en liknande båt. Här ser man tydligt att båtägande byts ut mot att hyra båt. Populära modeller är Aquador, Axopar, Galeon, Nimbus, Bavaria och även Delta.

Vi får en del frågor runt ännu större båtar, typ över 40 fot i både motorbåt- och segelbåtklassen. Det finns redan en Princess V42 och några större segelbåtar såsom jeanneau Sun Odyssey. Det skulle vara kul att fylla på med några riktiga jättar inför nästa säsong.

Populära motorbåtar i klassen under 30 fot är Uttern, Ryds, Anytec, Bella, AMT och Maxum som toppar listan.

I klassen segelbåt mellan 25-35 fot ser vi modeller som Compis, flertal olika Maxis, Compromiss, Omega, Beneteau och Bavaria som toppar listan. För de än större modellerna är det Jeaneau och Beneteau som är mest bokade.

2020

Vi tror på mycket fler utländska kunder från Nederländerna och Tyskland, speciellt inom segelbåtsegmentet. Allt visar på att utbudet på båtar kommer fortsätta växa på Skipperi och att det finns stora chanser att vi börjar hyra ut egna båtar i storstadsområden i Sverige likt vi gör i Finland. Den stora förhoppningen är att elbåtar som segment ska börja växa med förhoppning om att driva ner priserna och öka utbudet.

Har du frågor eller funderingar? Hör av dig!