Båtägaren Måns är nöjd med sitt val
Jag äger en segelbåt som är 31 fot. Modellen heter Beason 31 och är byggd 1976. Den är rätt gammal, men i bra skick och väldigt trevlig. Båten är bred för sin längd, så den är väldigt stabil, tål sjö och går lugnt.

Den som vill hyra min båt bör ha någon typ av förarbevis eller skepparexamen. Jag förväntar mig att de också har seglingsvana, för att det är lite speciellt med segelbåt, man kan inte bara läsa i en bok och sen hoppas på att det fungerar när man kommer ut på sjön. Utan man måste ha tränat lite grann. Jag har hyrt ut min båt åt personer som har ganska bra seglingserfarenhet, de har seglat i sin barndom eller kanske hyrt båt innan eller själv haft egen båt. Då är det större chans att både jag och hyresgästen blir nöjd. Båten passar bra åt en liten familj eller ett par.

Vi hade båt när jag var liten, och sen har jag alltid varit intresserad av båtar och hyrt segelbåt innan. Jag möjligheten att köpa båt för fem år sedan och då gjorde jag det. Det här är min första egna båt. Jag har alltid tänkt att jag skall ha en familj som seglar på semestern. Vi är sju i min familj och vi har varit ute två veckor, men då var barnen mindre. Jag skulle säga att båten är bekväm för fyra vuxna eller sen två vuxna och tre barn. Men det finns bäddplats åtminstone för sex personer.

Vi insåg med familjen att även om vi seglar så mycket som vi kan, så blev det ändå ganska så få veckor med året som man är ute. Det är ganska mycket slöseri med tiden, för att man lägger så mycket tid på att rusta upp och fixa om båten och sen ligger den bara där. Så tänkte jag att då kan man lika gärna faktiskt tjäna lite pengar på det. Då bestämde vi att hyra ut båten.

vlcsnap-2018-10-31-09h37m52s811 kopio

Vad skulle vara det värsta som kan hända?

Först tänkte jag att det skulle vara för mycket jobb och att man skulle riskera för mycket med båten. Att den skulle få skador och slitage, men nu känner jag min båt och vet vad den tål. Så har jag funderat på vad är det värsta som kan hända, jag kan ju alltid köpa ett nytt segel och så har jag ju en försäkring som täcker det mesta. Jag var väldigt nervös för att hyra ut båten första gången. Jag var nervös och spänd och tänkte ofta på var hyresgästerna befann sig just nu, har de redan lämnat hamnen och undrade om de är ute nu när det blåser så här. Det var väldigt mycket tankar om hur det skulle gå för hyresgästerna och båten. Andra gången var jag redan mycket lugnare och tänkte att “ja, det här går nog bra”.

I år var båten uthyrd två veckor och en dag, vilket ju nästan täcker alla utgifter jag har gällande den. När jag tänker på nästa sommar, så kanske jag hyr ut tre fyra veckor och tjänar lite grann så att jag kan köpa ett nytt segel. Jag tror inte jag kommer att göra någon riktig business med att hyra båt, det är mer för att underhålla och utveckla mitt eget båt intresse.

vicsnap2

Jag lästen ett tidningsreportage om Skipperi i våras eller tidigt på sommaren. Då tänkte jag att det är smidigt att slippa och hålla på med Blocket och chansa på betalningar och sånt. Då har har man en tredje part som garanterar pengaflöde både åt båtägaren och hyresgästen.

Jag rekommenderar Skipperi för andra båtägare för jag känner att man har en bra dialog med kunden via tjänsten och man får ett förtroende för den som hyr. Det är egentligen en ganska liten risk att hyra ut, alltid kan det hända något, den kan ju bli storm eller så går man på grund, men därför har man en försäkring. Båten är inte en möbel, det är ingen kristallkrona som man bara hänger bara ovanför matbordet, det är ju en segelbåt, som skall användas!

Sommarens hyresgäster har varit rätt nöjda på båten

Den här sommaren har jag hyrt ut båten två hela veckor. Före utlämning av båten bestämdes en tid dagen innan med hyresgästerna för genomgång av båten. Vid genomgången tittar vi tillsammans på pärmen jag gjort med instruktionerna om hur båten används, och så visade jag allt som är speciellt med den här båten i jämförelse med andra båtar. Så får hyresgästerna chansen att ställa frågor. Efter genomgången kan dom sticka ut tidigt följande morgon på sin segling. Jag har sagt att de får gärna kontakta mig om de vill eller har några frågor, men det var faktiskt så att ingen av dem behövde det. De skötte sig själv och så hördes vi av när de kom tillbaka. Jag har också skrivit instruktioner om vad jag förväntar att hyresgästerna ska ha gjort i form av städning innan vi ses och går igenom båten vid mottagningen.

Första paret var ganska nöjda, men dom tyckte själv att de hade lite otur med vädret, att det var lite för lite vind. Det var väldigt fint väder, det var soligt och fint väder och de kunde bada mycket. Men det blev inte så mycket segling som de hade hoppats på. På det hela taget verkade de nöjda och båten fungerade bra. Den andra gruppen var två vuxna med ett äldre barn. De hade haft bättre vind och var jätte nöjda. Allt har fungerat bra, alla har städat fint efter sig och så har de berättat om sånt som hänt under seglatsen oavsett om det var några bra eller dåliga saker. För mig var det en lyckad sommar.

Jag satte ett ganska lågt pris i jämförelse med andra båtar. För att få den uthyrd och för att testa en första sommar vad båten kunde vara värd. Jag fick ganska mycket förfrågningar så jag tror prisnivån låg ganska bra. Det gjorde också att jag kunde lite välja bland hyresgästerna.

-Måns

Hyr Beason 31

vlcsnap-2018-10-31-09h37m30s550 kopio