Åke hyr Rebeccas båt
Rebecca äger en Uttern D55 Exclusive -båt som hon hyr ut via Skipperi.

Under sommaren 2018 har båten varit uthyrd tio gånger.

Båten är ju perfekt, den är inte så stor, men den har allting man behöver. Jag brukar säga att det är en bikinibåt, utan bikinitjejer, skrattar Rebecca.

rebecca still01

Båtar står över över 90 procent av tiden i hamnen.

Jag såg någonting på internet, från Skipperi, om att båtar som står still inte mår så bra, att det är bättre att de används. Då bestämde jag mig för att hyra ut båten, plus att man kan ju tjäna lite pengar. Dessutom känns det ju helt rätt, ur samhällsperspektiv, att vi delar saker. Alla behöver inte köpa eget, vi kan ju låna varandra, säger hon med glimten i ögat.

Uttern är lämplig att åka i ensam

Åke är en båtälskare som har över 50 år erfarenhet av båtliv. Han har ägt flera båtar genom åren. Nu har han bestämt sig för att hyra Rebeccas fina båt.

Jag kommer från Mälarhöjden och jag sålde precis i min båt i år, men nu saknar jag båt och därför vill jag hyra en. Rebeccas båt är trevlig och snygg, det är anledningen till att jag ville hyra just den. Så är det ju så att jag åker nu ensam och jag vill inte åka med en två tons day cruiser. Den här båten är behändig att åka i själv och den är lätt att hantera. Att hyra någon annans båt kan vara spännande. Jag tycker själv att man är nästan mer rädd om den än sin egen. Självklart är man rädd om sin egen också, men de blir ju så att man vill ju verkligen inte ställa till med någonting med en båt som man trots allt lånar, så att säga. Det känns väldigt personligt och just därför känns det faktiskt ganska skönt, säger Åke.

ake still01

Åke har bokat båten i fem dagar. Han tänker bekanta sig med norra skärgården.

Jag kommer att hälsa på lite folk. Jag skall åka till Ljusterö, och upp till Furusund och Finnhamn. Norra skärgården är lite obekant för mig, jag har varit mera inne i den södra, med det här skall bli spännande, upplyser han.